
در مجله دلتا مي خواهيم ميان جاذبههاي طبيعتگردي ايران، شما را با يكي از كاملترين، بكرترين و جذابترين طبيعت درون كشورمان آشنا نماييم. جزيره شيدور در جنوب ايران مي تواند تنها مقصد گردشگران به اين منطقه باشد. بسياري از گردشگران كوله پشتي خود را تنها براي ديدن تالاب شيدور در اين جزيره برميدارند و سفر خود را شروع ميكنند.
چرا به جزيره شيدور، جزيره مارو ميگويند؟
جزيره شيدور به خاطر تعداد زياد مار سمي سياه رنگ و كوچكي كه دارد، معروف است. اين مارها، در زير شنها مخفي ميشوند. به همين خاطر، به اين جزيره «جزيره ماران» و به لهجه محلي «مارو» ميگويند.
پوشش گياهي جزيره شيدور
پوشش گياهي جزيره شيدور در جنوب از گونههاي غالب شامل ليسيوم، سودا، آتريپلكس و گونههاي سيپروس، اروديوم و نستورا كه جزوي از گونههاي علفي هستند، تشكيل شده است. همچنين چمن شور پاگربهاي، گل جاليزي، نوعي ارمك، آفتابپرست ساحلي، زدوك، بارهنگ، چوچ (درخت مسواك)، پير گياه و گل ماهور شرقي از ديگر گونههاي گياهي اين جزيره هستند.
لاك پشتهاي تالاب شيدور در جنوب
از اخبار مهم و خوشحال كنندهاي كه در طي اين سالها شنيدهايم، اين بوده است كه لاك پشتهاي تالاب شيدور در جنوب ايران به شبكه مناطق مهم لاك پشتهاي دريايي در اقيانوس هند و جنوب شرق آسيا پيوسته است.
اين موضوع از اين بابت اهميت دارد كه اجراي منسجم برنامههاي حفاظتي و مديريتي روي گونهها و معرفي مهمترين زيستگاههاي اينگونه ارزشمند در شبكه مناطق مهم لاكپشت دريايي ايجاد ميشود.
اثرات زيانبار گردشگري بر روي لاكپشتها
تنها ۵ درصد از جزيره صخرهاي مارو ماسهاي است. اين بخش، تنها محل تخمگذاري لاك پشتها و پرندههاست. گردشگران هم دقيقا در همين نقطه كمپ ميزنند.
اگر بيشتر با زندگي لاك پشتها آشنا شويد، ميتوانيد كم كم متوجه اثرات زيانبار اقامت شبانه در اين جزيره آن هم در فصل تخمگذاري لاكپشتها شويد. لاك پشتهاي پوزه عقابي پس از ۲۵ سال كه در همين جزيره از تخم هايشان بيرون آمدند، دوباره در فصل اسفند به شيدور باز ميگردند تا همانند مادرانشان، تعمل تخمگذاري شبانه درون ماسههاي ساحلي جزيره را انجام دهند.
با اين وجود، اين لاك پشتها بسيار حساس و ترسو هستند. اگر به هر نحوي از حضور شما در ساحل آگاه شده و بترسند، اين ترس در وجود آنها باقي مانده و ديگر براي تخم گذاري به اين ساحل نميآيند. بلكه ساحل خود را تغيير ميدهند. زماني كه لاكپشتها به اين جزيره نيايند، چرخه حيات در زيستگاه و تالاب شيدور در جنوب عوض ميشود يا به نوعي نابود ميشود. اگر اين حادثه هولناك اتفاق بيفتد، تمام جهانيان يكي از تالابهاي بينالمللي را از دست ميدهند.
پيشنهاد مطالعه : براي آشنايي با جاذبههاي گردشگري بيشتر “جاذبه هاي گردشگري جزيره هنگام” را مطالعه كنيد.